06/11/2023 | Leestijd 3 minuten

Verminder werkstress met voor elke dag een slimme tip

Van 13 t/m 17 november is het de Week van de Werkstress. Ga jij deze week elke dag iets voor jezelf doen om stressloos de week door te komen? Fit & gezondheidsexpert Sanne de Graaf geeft handige tips om het beste uit jezelf te halen.

Verminder werkstress met voor elke dag een slimme tip

Maandag: blijven ademen

Gestrest? Doe een paar minuten een ademhalingsoefening. Ik heb er voor nu eentje voor jullie uitgekozen: box breathing. Het is een eenvoudige oefening waarmee je binnen een paar minuten je zenuwstelsel reguleert en al snel het verschil merkt. Het woord box breathing zegt het al: je gaat in een vierkant ademhalen. Dus 3-3-3-3 (adem in, hou vast, adem uit, hou vast) of 4-4-4-4 en zo verder.
Vind je het fijn om begeleid te worden bij de oefening? Klik dan op deze Spotify link.

Dinsdag: blijf in beweging

We gaan weer wandelen! Als je in de buitenlucht wandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein remt. En wandelen is om nog zo veel andere redenen gezond, dusss….Trek die ene collega mee en kom maar op met die stappenteller.

Woensdag: plan jij je dag?

Natuurlijk is niet alles te plannen, maar leef jij je leven of word je geleefd? Je staat in de winkel, bent bezig met de nieuwe voorraad, tegelijkertijd vraagt een klant iets aan je en dan gaat ook nog eens de telefoon. Je raadt het al, dit is niet efficiënt en kan ook nog eens leiden tot stress.
Maak een planning (voor zover mogelijk), focus je op een ding tegelijkertijd en rond waar je mee bezig was ook echt af (zodat je niet nog met je hoofd bij A bent, terwijl je met B bezig bent).
Lees dit artikel om meer te weten te komen over het Benedictijns timemanagement (voor minder stress) en de nodige tips.

Donderdag: je darmen zijn je tweede brein

Voeding kan zo veel doen, echt! Ze worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Darmen produceren neurotransmitters, waaronder serotonine en dopamine (gelukshormonen). Wat weer invloed heeft op je stemming, geheugen en focus. Vermijd te veel koffie, suikers, alcohol etc. en eet meer groenten, omega 3 en blijf veel water drinken.

Vrijdag: doe waar je blij van wordt

Het is bijna weekend. Ga iets doen waar je echt blij van wordt en al het andere even vergeet. Of het nu mountainbiken, golfen, schilderen of lezen is. Of wellicht besluit je om een muziekinstrument te gaan bespelen? Je bent nooit te oud om te leren. Neem een voorbeeld aan de 71-jarige Jean, een dag niet gelachen is… Je aandacht verleggen en lachen helpt ook tegen stress!

Arbocatalogus

Te veel werkdruk kan leiden tot werkstress. Werkgevers zijn op basis van de Arbowet verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is medewerkers te beschermen tegen onder andere werkdruk. In de arbocatalogus, die er voor de sector retail non-food zijn, staat welke preventieve maatregel zij kunnen treffen.

Meer weten?

Hoge werkdruk vaak lastig te bespreken is met je werkgever, omdat de definitie ervan voor iedereen anders is. Wil je hier eens met iemand over sparren? Of ben je op zoek naar praktische handvaten en tips? Ga in gesprek met een van de coaches van Jouw talent in de winkel. Leuk en leerzaam om te doen en het kost je niets! Zo werk jij aan een succesvolle toekomst vol werkgeluk.

Meer info