05 apr
“Ik mocht zelfs een strandtent in Saint-Tropez ontwerpen!”

“Ik mocht zelfs een strandtent in Saint-Tropez ontwerpen!”

Ze belandde ‘per ongeluk’ op het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam, maar achteraf is ze daar maar wat blij om! Elise (21) vertelt over haar studiejaren op deze opleiding, haar werk als keukenontwerper en haar onuitputtelijke creativiteit.

Droomhuizen tekenen

“Als kind tekende ik droomhuizen met een potloodje. Ik moest en zou iets creatiefs gaan doen. Maar wat? Ik vond zoveel leuk! Fotografie, vormgeving, interieur…. Dat ik bij het Hout- en Meubileringscollege langsging, was eigenlijk niet de bedoeling, haha. Ik werd meegesleept door een vriendin. Maar eenmaal daar, stuitte ik op zoveel energie, van al die studenten die samen met docenten mooie dingen maakten… Het voelde goed! Terugkijkend op die studiejaren, ben ik nog het meest trots op het strandpaviljoen in Saint-Tropez dat ik van begin tot einde heb mogen ontwerpen. Dat was echt bijzonder!”  

Dat Elise naast haar creatieve drijfveren ook zakelijke ambities heeft, bewees ze met haar afstudeerrichting ondernemerschap. Ze beaamt: “Het lijkt me heel leuk om iets te starten op interieurgebied, zoals een eigen studio. Maar ik ben nog vrij jong, 21, dus eerst nog maar eens lekker wat ervaring op doen. Misschien over een paar jaar!”

Zelf keukens ontwerpen

Momenteel kan Elise in elk geval de kunst ‘afkijken’ bij haar huidige werkgever, Keukenhoff Tankens, in het Brabantse dorp Andel. Maar gemoedelijk Brabants is het op de werkvloer allerminst. “Het is hier hartstikke druk. Dat is alleen maar prima, zolang je je werk leuk vindt! Eerst keek ik nog veel mee, hielp ik met de verkoop en maakte ik prijsopgaves, maar inmiddels heb ik ook mijn eigen klanten en mag ik zelfs keukens ontwerpen! En doordat Keukenhoff Tankens is gekoppeld aan een aannemersbureau, leer ik niet alleen hoe je een keuken ontwerpt, maar ook echt realiseert.”

Keuken uit Bali

“Geen persoon is hetzelfde”, vertelt Elise. “Ik vind het belangrijk om te ontdekken wat het verhaal achter de mensen is, zodat het interieur dat ik ontwerp, synchroon loopt aan dat verhaal. Het moet een sfeervolle plek worden met karakter, waar de bewoners zich thuis voelen. Ik merk dat de consument steeds meer durft te experimenteren. Met de kleur zwart, bijvoorbeeld, en met grote contrasten in materialen zoals marmer met baksteen. Het is ook leuk als een klant is geïnspireerd door een reis. Een industriële Amerikaanse stad, of het rustgevende Bali… Je kunt zo’n gevoel echt nabootsen. Met een bepaalde houtsoort, bijvoorbeeld, of de juiste accessoires.”

Studie: next!

Ziet Elise een vervolgstudie zitten, of juist niet? “Ik wil graag nog meer leren over architectuur en bouwkunde, zodat ik meer inzicht krijg in het grotere geheel van interieurontwerp. En ik zou de designs ook wel beter willen kunnen visualiseren op de computer. Gelukkig zijn daar ook veel verschillende cursussen in te volgen.”

Of Elise nog advies heeft voor aspirant-ontwerpers? “Praat veel met mensen! Ga overal kijken. Kom erachter wat echt bij je past. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb.”