16/09/2019 | Leestijd 3 minuten

Gezellig een moppie zingen bij MOSS

Slim: als je in een winkel staat die jij mooi vindt, maakt dat je leven een stuk leuker! En als je oprecht geniet van dat frivole Indiase kleed dat je wilt verkopen, geniet de klant automatisch ook. Een win-win-gevalletje. Daarom heeft Mary de Jongh het zo naar haar zin bij het eclectische MOSS Breda. “Soms voelt het net als mijn eigen winkel!”

Gezellig een moppie zingen bij MOSS

"Ik houd van kleur, sfeer en gezelligheid. Dus werken in een winkel voelt als een totaalplaatje." 

Mengelmoes

MOSS is gevestigd in een lang en smal herenhuis. Je vindt er een mengelmoes aan nieuwe en vintage meubels van over de hele wereld. China, India… met als extraatje: bloemen en planten. Mary: “Ik word altijd heel gelukkig als we complimenten ontvangen van hoe het er hier uitziet. De eigenares Erika, mijn collega Lieke en ik gooien trouwens twee keer per jaar alles om. Nieuwe kleuren op de muur, nieuwe opstelling, nieuwe aanwinsten…”

Bloemen en Donald Duck

Van huis uit is Mary begonnen als bejaardenverzorgster. “Verder heb ik als bloemist gewerkt, een tijdje in de kunst gezeten en zelfs cartoons ingekleurd voor het weekblad Donald Duck. En nu werk ik al zeven jaar bij MOSS. Het lijkt een onsamenhangende carrière, maar er zit een lijn in. Ik houd van kleur, sfeer en gezelligheid. Dus mijn werk in een winkel – en deze in het bijzonder – voelt als een totaalplaatje. Ook doordat Erika zo’n toffe bazin is. Omdat we met een klein team werken, voelt deze winkel heel ‘eigen’. Wat dat betreft past een knusse interieurzaak goed bij mij.”

Een museum

Mary: “Het geeft een lekker gevoel als je iets verkoopt waar mensen eigenlijk helemaal niet voor gekomen zijn. Van een kussen, naar kandelaren, naar een poef… Niet dat ik probeer te pushen hoor, maar ik draag gewoon graag mijn liefde voor deze mooie spulletjes over op anderen. Het is soms net alsof ik de klanten rondleid in een ‘museum’. De klant mag de spullen zelfs meenemen om te kijken of het thuis past. Dat vinden we fijne service.”

Parijs

“Erika en ik bezoeken twee keer per jaar de lifestyle-beurs in Parijs, Maison&Object. Verder zijn we vaak bij onze leveranciers te vinden. Voor inspiratie bladeren we ook graag door magazines. Maar we zijn nu ook weer niet zo’n winkel die veel doet met trends. MOSS heeft een eigen stijl, er staan bijvoorbeeld geen hippe designmeubels.”

Zingen in de winkel

“Er draait hier altijd een muziekje”, vertelt Mary. “Dat vinden we gezellig. Wat zeg ik, er wordt hier zelfs heel wat afgezongen! De klant doet soms mee. Dan is het ijs meteen gebroken en ontstaat er contact. ‘Wat zingt u mooi!’, zeg ik dan. Sowieso vind ik het prettig om een ‘haakje’ te hebben voor een gesprek. Dus als iemand vertelt dat diegene op zoek is naar een decoratiestukje voor op de piano, vraag ik meteen verder: ‘Speelt u zelf?’ Dat geeft een warm gevoel.”